Från Sverige till Alperna. Dag 1-6

Nej jag hade inte tänkt att starta bloggen igen men jag ville bara skriva lite och ladda upp bilderna så att jag kan drömma mig tillbaka under vintern.

Jag hade länge drömt om att cykla ner till Alperna för att se Tour de France och prova på de kända klättringarna och lördagen den 20:e Juli 2019 gav jag mig äntligen av.

Jag som älskar att planera hade tänkt på resan i nästan ett helt år och så fort rutten för TdF kom ut i oktober började jag planera på allvar.

Jag delade in resan i 4 delar. Dag 1-6 ta mig ner till alperna där TdF körs. Dag 7-8 se TdF och dag 9 byta dal i alperna. Dag 10-15 testa kända klättringar utan packning. Dag 16-21 cykla hem.

Målet var att ta sig ner till bergen så fort som möjligt därför valde jag nattfärja från Göteborg till Kiel och nattåg mellan Hamburg och Basel.

Eftersom målet var att cykla i backar packade jag lätt. Inga sovgrejor utan jag bodde på vandrarhem eller billiga hotell. Cykeln vägde 17 kg fullpackad. Två uppsättningar cykelkläder, två uppsättningar civila underkläder, Tröja, regnjacka, short, långbyxor, skor, verktyg och lite reservdelar är väl ungefär vad jag hade med mig. Jag stannade och åt när det var matdags och handlade i affärer när jag behövde någat att äta och dricka medan jag cyklade. En gång under resan tvättade jag kläderna i tvättmaskin men annars tvättade jag lite kläder så gott som varje dag i handfaten på hotellen.

 

Dag 1 Jönköping till Göteborg. 165km 1348hm

Ganska tråkig dag med mycket kända vägar. Väl framme i Göteborg var det upp mot en kilometer lång kö till färjan men cyklisterna hade en egen lucka så jag var på färjan inom 10 minuter. Färjan gick 16:30 och jag skulle vara framme i Kiel 9:45

https://www.strava.com/activities/2547971657

 

Dag 2 Kiel till Hamburg 126km 606hm

Framme 9:45 och tåget från Hamburg skulle gå 20:45. Alltså väldigt gott om tid för att ta sig 10 mil. Jag hade letat upp lite omvägar som jag hoppades skulle vara fina med lite trafik och det var finare vägar än jag hade vågats hoppas på.

Blev omcyklad av ett motionslopp

Lunchen blev på ett jättelitet ställe på landet utan sittplatser inomhus och bara en liten disk där man kunde välja mellan 4 rätter och lite mackor.
Hittade den perfekta cykelvägen in i Hamburg. Grusvägar utmed en flod.
Gott om tid till sightseeing i Hamburg

Väl framme i Hamburg hade jag gott om tid så jag satte mig i en park för att titta på avslutningen på touren. Att ta med cykeln på tåget var smidigt men man var tvungen att boka i god tid eftersom platserna var begränsade. Jag sov i en hytt med 3 andra personer. Det visade sig att hela min vagn var full med Svenska scouter. Det var ganska billigt att åka tåg men det serverades ingen mat på tåget och fanns ingen dusch i min vagn. Om jag gör något liknande så tror jag att det är värt att betala dubbla priset för en egen kupe.

https://www.strava.com/activities/2551384802

 

Dag 3 Basel till Fribourg 146km 2240hm

Tåget anlände till Basel, Schweiz klockan 8 på morgonen och jag gav mig av mot bergen direkt. Jag trodde att jag kunde rutten så jag började cykla innan garmin hade laddat rutten men tyvärr tog jag inte den utgången från tågstationen jag trodde så jag cyklade åt helt fel håll en stund. När jag väl hittade rutten var det smidigt att ta sig ut ur Basel och jag började snart klättra upp i Jurabergen.

Nunningerberg 3,6km 6,7% och Passwang 3,3km 8,2% direkt efter varandra.

Weissenstein 5km 10%

Efter att ha passera Jurabergen följde jag floder och genom småbyar. Det var fruntansvärt varmt så det var många stopp för vattenpåfyllnad och även ett par stopp för att svalka av mig i floderna.

https://www.strava.com/activities/2553706017

 

Dag 4 Fribourg till Morzine 138km 2200hm

Dag 4 skulle ta mig från Schweiz och in i de Franska alperna. Jag började dagen på småvägar genom Schweiz böljande landskap.

Långt där nere är Genevesjön och Montreaux.

Alperna

Ganska snäll första klättring in i alperna men det var fruktansvärt varmt men som tur var så finns det vatten att fylla på lite överallt när alla affärer är stängda mitt på dagen.

cof

Col du corbier 5,6km 7%

Hotellrummet kostade 800kr och då ingick 3 rätters middag och frukost.

https://www.strava.com/activities/2556603178

 

Dag 5 Morzine till La Giettaz 76km 1914hm

Värmen skulle fortsätta även dag 5 så jag valde det lättare ruttalternativ. Hoppade över Col de Jeux plane och tog den ”enklare” vägen upp till Col de la Colombiere.

Col de la Colombiere 16km 7%

Col des Aravis 7km 6,2%

Det blev en riktigt tuff dag, mest pga värmen.

https://www.strava.com/activities/2559336230

 

Dag 6 La Giettaz till Bourg saint Maurice 79km 2049hm

Första backen, Col des sais, var ganska lång, 12,3km, men ”bara” 4,8% och om jag ska vara ärlig minns jag inte så mycket av den.

Cormet de Roselend som är 20,1 km gick också bra. Den var ganska jämnbrant, hade en platt sektion på mitten och det hade blivit lite svalare. Här började man se att Touren skulle passera två dagar senare och det stod redan många husbilar parkerade i backen.

Ner mot Bourg saint Maurice började det tom duggregna lite men det var en skön dag med fina vägar och backar. Nu hade jag klarat av första delen på resan och jag skulle bo på samma bed and breakfast i tre nätter.

https://www.strava.com/activities/2561976364/

Övriga inlägg om resan

Del 2

https://bamasblogg.wordpress.com/2019/09/16/tour-de-france-dag-7-9/

Del 3

https://bamasblogg.wordpress.com/2019/09/17/maurienne-dalen-dag-10-15/

Del 4

https://bamasblogg.wordpress.com/2019/09/19/hem-till-sverige-dag-16-21/

Annons

3 reaktioner på ”Från Sverige till Alperna. Dag 1-6

  1. Pingback: Tour de France. Dag 7-9. – Bama´s blogg 3.0

  2. Pingback: Maurienne-dalen. Dag 10-15. – Bama´s blogg 3.0

  3. Pingback: Hem till Sverige. Dag 16-21 – Bama´s blogg 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s