Kött.

Jag har nästan helt slutat äta kött.

Det finns etiska skäl att inte äta kött, det är hemskt att se djur lida. Jag äter ändå fisk och kyckling så detta är inte huvudorsaken till att jag inte äter kött.

Det finns hälsoskäl att inte äta för mycket kött. Särskilt processat kött ökar bevisligen risken för cancer. Inte heller detta är huvudorsaken.

Största anledningen till att jag inte äter kött är hur mycket det påverkar miljön.  Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser där 1 kg nötkött orsakar 10 ggr så mycket växthusgaser som 1 kg kyckling. Det värsta är att vi inte alltid har ätit så mycket kött i Sverige utan köttkonsumtionen har ökat med 45 procent sedan 1990 och genomsnittssvensken äter ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet.

I november var det 20 grader varmare än normalt på Arktis och 2016 var medeltemperaturen nästan 1,5 grader högre än före industrialiseringens början vilket är nytt värmerekord. Ingen kan säga att de bryr sig om sina barn eller barnbarn om de äter mycket kött eller använder bil när det kan undvikas.

Det finns mycket gott att äta även om man inte äter kött t.o.m. för någon som inte kan/vill laga mat som jag. Jag gör 14 matlådor varje vecka till lunch och middag. Vanligtvis är det ungefär 4 kyckling, 4 fisk och 6 vegetariska. Favoriter just nu är Icas grönsaksbiffar. hälsans vegetariska schnitzel och vegetarisk ärtsoppa. Bara att steka och fylla resten av matlådan med olika bönor och blandade grönsaker. Eftersom jag inte heller äter ris, pasta eller potatis så lägger jag bara ner drygt 1 timme i veckan varje fredag på att laga mat för hela veckan. Ja jag är lat men inte så lat att jag använder bil till vardags.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s